NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Durk Klopstra
1948 - 2014

Durk Klopstra zoals we hem niet zullen vergeten:
spontaan en bevlogen. Hier feliciteert hij
zijn "huistrainer" Rob de Vlieger.

Hieronder een In Memoriam, geplaatst in Draf&Rensport nr.40 van 02-10-2014, geschreven door Douwe Frerichs.

Vorige week werd bekend dat halverwege de maand september in Ghana Durk Klopstra op 65-jarige leeftijd is overleden. Durk woonde alweer enige jaren in Ghana nadat hij enkele jaren geleden om gezondheidsredenen de door hem opgerichte Makelaardij De Landerije had verkocht. Durk is vermoedelijk overleden aan de gevolgen van een hartaanval.

Nadat hij in 2010 aan een operatie aan een bloedprop een gedeeltelijke verlamming had overgehouden, was het de laatste jaren al tobben met de gezondheid van Durk. Toch verliep het leven van de begaafde en talentvolle Klopstra tamelijk succesvol. In zijn jonge jaren studeerde Klopstra theologie en was hij nog enige tijd werkzaam als journalist van het Reformatorisch Dagblad, maar op jonge leeftijd begon hij in de makelaardij. Toen de woningmarkt de crisis in de jaren '80 achter zich liet, startte Durk Klopstra samen met zijn vrouw zijn makelaarskantoor. Met een goed doordachte merknaam en een sterke marketingstrategie zette hij Bureau De Landerije in de markt; Specialist in Landelijk en Bijzonder Wonen.

Van meet af aan wist iedereen waar zo'n makelaarskantoor voor staat. Het kantoor ontwikkelde zich in de verkoopbemiddeling, aankoopbemiddeling en taxaties van woonboerderijen, landhuizen, villa's, dijkhuizen, paardenobjecten, monumenten en landgoederen. Oftewel, Buiten Wonen in Midden-Nederland. Het kantoor had zelfs een van de eerste huizenwebsites in Nederland. De zaak floreerde, mede doordat Klopstra als een van de eerste de zin van adverteren, internet en sociale media inzag. De Landerije was bijvoorbeeld de eerste makelaar met een actuele website.

Via een vriend, Driek van Dijk, maakte hij kennis met de drafsport en werd de interesse vooral gewekt voor het fokken. De aankoop bij de liquidatieveiling van Stal Westland leverde hem Jenni en Janna Buitenzorg op. Merries die beiden goed fokten, Jenni was de beste. Ze bracht onder meer Renzo Landerije, die het bij trainer Joop Pool tot een derde plaats in de Derby bracht. Klopstra voegde daarna Ninanora aan zijn merriebestand toe en fokte met deze merries tussen 1998 en 2007 op zijn eigen stukje land langs de Lek een twintigtal Landerije-dravers. Daarvan was de Pine Chip-zoon Welmoed Landerye veruit de beste, maar ook Sil, Verde en Uiver waren dravers van niveau.

Klopstra zijn heldere manier van zakendoen bleef niet onopgemerkt. Hij raakte betrokken bij bestuurszaken binnen de NDR. Hij maakte deel uit van de ledenraad en was voorzitter van Regio-Midden. In die periode probeerde hij het plan OVG voor Duindigt dusdanig aan te passen, maar de ledenraad bleef neen zeggen. Durk Klopstra was een integer, aimabel en betrokken mens en dat botste dikwijls met zijn werk binnen de NDR-besturen. Hij verbaasde zich over de tegenwerking uit onverwachte hoek en had grote moeite met het bestuursmodel. De reden dat hij de bestuursfuncties weer verliet was echter zijn zwakke gezondheid. In elk geval hield de inmiddels gescheiden Klopstra aan die periode een mooie vriendschap en later een relatie over met amatriceclub-voorzitster Joyce van Manen. Samen maakten ze nog eens een reis naar Noorwegen om de uitgevoerde Sil de Landerije in actie te zien en ook de fokkersexcursie naar Normandie in 2007 werd een gewaardeerd uitje.

Na zijn mislukte operatie was Durk aan een rolstoel gebonden en geestelijk en lichamelijk gebroken. Hij bivakkeerde enige jaren in een verzorgingstehuis in Rotterdam en besloot enkele jaren terug tegen alle goede adviezen in om in Ghana zijn geluk te beproeven. Wonderbaarlijk genoeg slaagde hij daar ook nog in. Hij kocht een stukje land, maakte nieuwe vrienden en ging les geven op een schooltje. De minder hygienische omstandigheden en het gevaar op tropische ziekten nam hij voor lief. Mogelijk een keuze bij vol verstand genomen. In februari dit jaar ontmoette ik Durk Klopstra naar later bleek voor het laatst. We keken bij Joyce thuis naar de Prix de France op Equidia, dronken een wijntje en rookten een sigaret. Niet veel later besloot Klopstra het verzorgingstehuis voor lief te laten en keerde hij terug naar zijn geliefde Ghana. Daar is hij in september 2014 gestorven en op zijn eigen stuk land onder grote belangstelling begraven. We gaan Durk Klopstra missen.

Boven: Durk Klopstra poseert met Pierre Levesque
tijdens de fokkers-excursie in Normandië in 2007.

Boven: Durk Klopstra vierde zijn 59-ste verjaardag tijdens de
fokkers-excursie in Normandië in oktober 2007.
Hier proost hij met zijn mede-reizigers.

Boven: Durk Klopstra moest zich in de laatste jaren in een rolstoel
verplaatsen en geniet hier met zijn hele familie op Duindigt tijdens
de huldiging van zijn Welmoed Landerije, nadat deze de
4-jarigen-Derby heeft gewonnen. Joyce staat zoals altijd
pal achter hem.



  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse